La Poste Francie vydává první olympijské známky k PARIS 2024

Francouzská národní poštovní správa La Poste dala dne 13. listopadu 2023) do prodeje první poštovní produkty nesoucí vzhled olympijských her v roce 2024. Kromě 4 známek jsou to dvě celinové obálky a dvě barevné předplacené krabičky. Design všech kusů se zaměřuje na dva maskoty her – olympijského Phryge.

Sada čtyř známek v sadě, všechny samolepicí, jsou v prodeji pouze jako jeden sběratelský list (obrázek 1 a 2). Maskoti jsou vidět v olympijské výstroji pro čtyři sporty: judo, cyklistika, basketbal na vozíku a para badminton. Každá známka je určena pro mezinárodní poštu o hmotnosti do 20 g. List prodává La Poste za 9,50 EUR, což je cca 2,37 EUR za známku; aktuální sazba za mezinárodní dopisy je 1,80 EUR. Na okraji prezentačního listu jsou loga olympijských a paralympijských her v roce 2024 v Paříži. Text zní “En route pour Paris 2024” (Na cestě do Paříže 2024).

Francouzská pošta dále vydala dvě poštovní celiny, které se nazývají „Prêt-à-Poster“ (připravené k odeslání), což znamená, že poštovné je vytištěno přímo na celině. Obojí jsou vlastně kartonové obálky. První celina (obrázek 3) o rozměrech 26 x 16,5 cm a tloušťce 3 cm se používá k zasílání dopisů a drobného zboží o hmotnosti do 250 g v rámci Francie (vnitrostátní sazby jsou „Verte“ – zelené). Přítisk na obálce představuje maskota Phryge držícího dopis. Nad hlavou a na hrudi maskota se objevuje logo Paris 2024 s olympijskými kruhy. Maloobchodní cena je 4,79 EUR.

Druhá poštovní celina (obrázek 4) s fialovým pozadím, označená „Lettre Suivie Internationale“,  je určena pro dopisy a drobné zboží o hmotnosti do 250 g, zasílané do celého světa. Má stejné rozměry jako první celina Verte. Tato celina s fialovým pozadím zobrazuje maskota  Phryge visícího na Eiffelově věži, zatímco vzduchem poletují dopisy. Obsahuje také logo Paříž 2024 s olympijskými kruhy a prodává se za 12,90 EUR.

Další produkt – speciální krabice – jsou stejně jako celinové obálky předplacené a určené k zasílání zboží poštou. Označované jako „Colissimo“ krabice jsou vhodné pro přepravu těžších předmětů. Krabice pro zásilky do celého světa velikosti L je vhodná pro hmotnost do 5 kg (obrázek 5) a prodává se za 52 EUR. Obrázek na krabici je podobný jako na celinové obálce. Menší krabice velikosti M (obrázek 6) je určena pro hmotnost do 3 kg a je určena pouze pro adresy ve Francii. Maloobchodní cena je 10 €. Obrázek na této krabici ukazuje Phryge hrdě stojícího na stupních vítězů, složeného z poštovních schránek.

Maskoti Phryge se podobají historicky významným frygským nebo svobodným čepicím, které ve skutečnosti pocházejí z dávných dob. Kónický design s kšiltem ohnutým dopředu se stal důležitým symbolem francouzské revoluce. Přestože maskoti vypadají designově podobně, jeden představuje olympijské hry, zatímco druhý – protéza nahrazující jednu nohu – ztělesňuje paralympijského sportovce.

Francouzská La Poste, oficiální podporovatel olympijských a paralympijských her v Paříži 2024, plánuje vydání dalších oficiálních známek pro Paříž 2024 stejně jako zřízení pošty v olympijské vesnici (www.laposte.fr/paris-2024).